توی این مقاله از سایت جاسازی میخوام به بررسی موضوع مهمی بپردازم که همیشه قابل بحث بوده یعنی نگهداری و نظافت ساز ویولون پس توی این مقاله حتما همراه باشید چون قراره کلی نکته یاد بگیرید.
چرا نظافت و نگهداری ساز ویولون مهمه :
ساز ویولون یکی از حساس ترین سازها هست که مدل های دست ساز اون بسیار گران قیمت و ارزشمند می باشد.پس بدیهی است که سازی به این گرانقیمتی و حساسی باید نحوه نگهداری و نظافتش هم دارای نکات خاصی باشه.
ویولون چون یک ساز زهی آرشه ای هست و از کلیفون برای سختی آرشه استفاده میشه و در اثر مرور زمان و تمرینات روزانه نوازنده این پودر کلیفون بر روی بدنه ساز میریزه پس بنابراین باید در تمیز کردن ساز خیلی دقت بشه چون انباشت
پودر کلیفون بر روی ساز باعث صدمه دیدن ساز میشه. و به بدنه ساز و رنگ اون آسیب میرسونه.
ابزارها و وسایلی که برای تمیز کردن ویولون نیاز هست:
میتونید از چندین پارچه تمیز کننده با جنس مایکروفایبر و یا پارچه هایی از جنس بسیار نرم و لطیف استفاده کنید.می توانید این پارچه ها رو همیشه توی کیس سازتون داشته باشید که هر زمان بهش احتیاج داشته باشید در دسترستون باشه.
بعد از هر بار تمرین بهتر هست که سیم های ساز تمیز بشه.تمیز کردن سیم های ویولون بعد از هر بار تمرین بسیار مهم هست چون کلیفون انباشته شده برروی سیم میتواند برروی صدای ساز اثرگذار باشد.بهتر است این کار رو به یک عادت همیشگی تبدیل کنید.
با استفاده از یک پارچه کلیفون رو از روی هر سیم پاک کنید و با پارچه هر سیم را به صورت کشویی به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
اگر بر روی هر سیم انباشتی از پودر کلیفون هست که به راحتی تمیز نمیشود می توانید از الکل خالص برای پاک کردن آن استفاده کنید.اما مراقب باشید که الکل به هیچ قسمت دیگر ویولون نخورد.چون به ساز آسیب جدی می زند.
تمیز کردن آرشه:
درست مانند تمیز کردن سیم و بدنه ساز آرشه هم احتیاج به نظافت داره.کلیفون میتونه نسبتا سریع روی آرشه هم جمع بشه و لایه ای قطور و کلفت از کلیفون بر روی آرشه جمع بشه که باید حتما تمیز بشه.
درست مانند سیم ها به سادگی پارچه تمیز کننده را بردارید تا آرشه را در جهتی که موها به سمت آن می روند پاک کنید بر خلاف جهت این کار را انجام ندهید فقط با یک لمس ملایم بالا و پایین را پاک کنید.
تمیز کردن صفحه ویولون:
صفحه ویولون به سطح ویولون اشاره دارد به استثنای سیم یا دسته ویولون.
برای این مرحله باید از یک نوع پارچه دیگری استفاده کنید زیرا می خواهید از آغشته شدن کلیفون یا پرز به جای مانده به روی پارچه ها خودداری کنید.
هنگام پاک کردن سوراخ های F( سوراخ صدا) مراقب باشید که پارچه در آنها گیر نکند.چوب حفره های F ظریف است و در صورت آسیب می تواند صدای ویولون را تغییر دهد یا آن را خراب کند.
می توانید سازتون رو سالی یکبار پولیش کنید چون پولیش کردن ساز اون هم سالی یکبار و توسط فرد متخصص می تواند آلودگی ها رو به صورت عمقی از بین ببرد و عمر ساز رو بیشتر بکنه
خرک ویولون را تمیز کنید:
خرک ویولون هم ممکن هست در حین تمرین مقداری کثیفی و گرد و غبار جمع کرده باشد از یک پارچه برای گردگیری کلیفون از کنار خرک استفاده کنید اما به آرامی این کار را انجام دهید زیرا خرک بسیار شکننده و حساس هست
می توانید از گوش پاک کن برای نقاطی که دسترسی به آنها سخت است استفاده کنید.
تمیز کردن کاور ساز:
حتما باید به این نکته دقت کنید که جعبه ساز هم باید تمیز بشه پس از یک جاروبرقی یا جارو شارژی برای تمیز کردن ویولون استفاده کنید تا گرد و غبار داخل کیس به ساز آسیب نزنه.
نکات اضافه و مورد نیاز هر نوازنده ویولون:
هر نوازنده ای باید این نکات و بدونه تا عمر سازش رو بیشتر کنه:
1-ساز ویولون یک ساز بسیار حساس هست که باید دمای محیط اطرافش مناسب باشه وگرنه خیلی زود به زود کوک خالی میکنه و یا بدنه ساز دچار ترک خوردگی و شکستگی میشه.
2- محیط مرطوب برای نگهداری از ساز مناسب نیست پس برای نگهداری از ساز در چنین دمایی باید از نمک های مخصوص استفاده کنید و در کیس سازتون قرار بدهید
3-اگر متوجه تغییراتی در صفحه سازتون شدید حتما سازتون رو به یک فرد متخصص نشون بدید